Glutenfri Blondie (med pistasj og pekannøtter)

Glutenfri Blondie (med pistasj og pekannøtter)

– Hvorfor heter det blondie? spurte sønnen min meg da vi laget denne kaken sammen.
– Tja, svarte jeg, det er fordi dette er en blond, altså lys, versjon av brownie. Den er akkurat like saftig og god, men her bruker vi ikke brun kakao, bare hvit sjokolade og vanilje.

Og akkurat det er vel beskrivelsen på Blondie: latterlig saftig, søt og god. Denne kaken laget vi til min manns 41 års dag, og etter tre dager i kjøleskapet er kaken om mulig enda bedre og saftigere. Hele familien smyger seg ned i kjøleskapet i kjelleren og småspiser av den, så denne blir fort spist opp - tross stor porsjon. 

Porsjoner: 1 liten langpanne 

Du trenger: 

  • 250 g smør

  • 4 stk egg

  • 500 g brunt sukker

  • 5 dl glutenfri melblanding, jeg har brukt fin kakemiks fra Toro

  • 1 ts bakepulver

  • 1 ts vaniljeekstrakt (jeg elsker Vanilla Bean Extract  fra Dr.Oetker eller kjøper ekte vaniljepulver laget av vaniljestenger når jeg er i sverige)

  • 50 g pistasjenøtter

  • 50 g pinjekjerner 

  • (eller 100 gram av nøtter du liker og tåler) 

  • 150 g hvit sjokolade

NB:

I denne kaken er det hvit sjokolade som jo inneholder melk og laktose. Vil du kutte ned den totale mengden laktose kan du bytte til melkefri margarin i stedet for smør eller bruke melkefri hvit sjokolade fra helsekost.

Jeg har også brukt litt pistasjnøtter i, fordi jeg tåler dette godt selv om det er høyFODMAP. Her må du finne frem til hva du tåler, men husk at det kun er en nøtt og en sjokoladebit eller to per kakestykke. Og denne kaken er så mektig at du ikke orker mange stykker av gangen!

Slik gjør du: 

Start med å smelte smøret og la det kjøles litt ned. Pisk sammen sukker og egg i en bolle. Det behøver ikke bli eggedosis, men en litt fluffy masse. 

Tilsett glutenfritt mel, bakepulver, vanilje og smeltet smør. Bland sammen til en jevn røre. 

Dekk en liten langpanne på ca. 20x30 cm med bakepapir og hell i røren.Hakk nøtter og hvit sjokolade i biter. Fordel dem jevnt utover kaken og press dem litt ned i røra. 

Stek kaken midt i ovnen på 180 grader i ca. 35 minutter.

La kaken avkjøles i formen. Denne kaken skal være litt deigete i midten og kan derfor være litt vanskelig å få pene stykker av når den enda er varm. Sett den gjerne i kjøleskapet noen timer før den kuttes i biter og serveres. Da får den satt seg og får ekstra god konsistens.Den kan også lages en dag eller to i forveien, da den bare blir bedre av å stå i kjøleskapet. 


Lag dine egne glutenfrie melblandinger

Lag dine egne glutenfrie melblandinger

Limonade med basilikum

Limonade med basilikum

0