Intervju på NRK.no

Bildet lånt fra NRK. Foto: Hilde Bjørnskau / NRK - Trykk på bildet for å komme til artikkel.

Bildet lånt fra NRK. Foto: Hilde Bjørnskau / NRK - Trykk på bildet for å komme til artikkel.

For dere som følger meg på instagram så husker dere kanskje et bilde jeg la ut for rundt en månedstid siden? Bildet viste en stabel med bananvafler og under hadde jeg skrevet ” Starter dagen med celebert besøk, friske #bær og #magevennlige #bananvaffler. Hvem jeg får besøk av? Følg med så får du se...

Intervju og bananvafler
Det tok litt tid men nå kan endelig jeg avsløre at jeg den dagen hadde besøk av en veldig hyggelig journalist fra NRK, Hilde Bjørnskau. Vi snakket over kjøkkenbordet i flere timer om lavFODMAP, om hvordan det er å vokse opp med en kranglete mage, om hvordan boka lavFODMAP - Magevennlig mat ble laget, om kosthold, helse og mye mer. Også spiste vi selvsagt de gode glutenfrie bananvaflene (oppskrift i boka).

I går ble resultatet av den hyggelig samtalen publisert på NRK.no og det har blitt en veldig fin artikkel. Artikkelen tar for seg LavFODMAP dietten og det økte fokuset på helse gjennom dietter. Det er utrolig hyggelig å se at så mange er innom siden min, blir følgere på facebook eller signerer seg opp for nyhetsbrev.

Bidrar lavFODMAP til krops- og helseangst?
I artikkelen får jeg litt motargumenter, fra Annechen Bugge i SIFO, Statens institutt for forbruksforskning. Jeg synes bare er flott å få litt motargumenter, men vil få poengtere en ting:  Bugge sier i artikkelen  – Våre matvalg styres i økende grad av kropps– og helseangst. Formidlere av lavkarbo- og melkefrie dietter gir mange lovnader om hva man kan bli kvitt og forebygge bare man unngår ting. Det er ikke rart dette appellerer til forbrukerne, mener Bugge.

Jeg er helt enig med Bugge i at man bør være svært obs på å ikke utvikle kropps- og helseangst, men jeg mener ikke at et lavFODMAP kosthold gjør det – dersom du faktisk har irritabel tarm.  Tvert i mot vil jeg si at det lett kan gi angst og matvegring om man hele tiden opplever at man får smerter og plager av å spise mat. Derfor er det, for de som har diagnosen irritabel tarm, en verdt å teste ut et lavt FODMAP kosthold for å finne ut om det kan hjelpe – aller helst med oppfølging av leger og/eller ernærings fysiologer.

Kritikk
Som vanlig har jeg også fått litt kritikk for mine uttalelser i media, og denne gangen går kritikken på at jeg maler et for svart bilde av dietten. Noen mener rett og slett at dette ikke er en vanskelig eller komplisert diett, og det er jo hyggelig å høre. For noen (som meg) så kan det føles litt komplisert ut i starten å sette seg inn i, men nettopp derfor har jeg laget en god og oversiktelig bok som kan være en god starthjelp. Det samme kan også matvarelistene du kan laste ned her på siden være, samt Monash sin app

Ellers tusen takk til NRK og Hilde Bjørnskau for en fin artikkel som setter fokus på en viktig diett og mage- tarmsykdommer.

Har du ikke lest artikkelen enda, kan du gjøre det her!

// Julia 

­­

Advarsel: Blow out!

Snart skjer det noe!

0