Å lese om seg selv i VG (på en fergekai på vei til Ålesund)

I skrivende stund sitter jeg i et hotellrom i Ålesund og leser om meg selv i avisen!
Vi har kommet godt over halvveis på vår to ukers norgestur. Etter mange litt kalde netter i den ombygde varebilen vår (#bodilbobil) har vi unnet oss en luksusdag på hotell midt i jugend-byen, og det passet jo bra med å feire oppslag i VG.

I går morges våknet vi til sol i den fantastiske lille bygda Flø med utsikt over hvit sandstrand og hav så langt øye kunne se. Etter en frokost i det grønne kjørte vi innom en bensinstasjon og kjøpte VG, der det var et tresiders oppslag om mageplager og lavFODMAP.  Det var ganske gøy å lese sine egne uttalelser i avisen, mens vi satt i solen og ventet på en ferge fra Hareid.

Intervju i VG
Artikkelen er et utrolig fint tre-siders oppslag om LavFODMAP dietten og hvordan du kan bli kvitt mageplager. Jeg er intervjuet sammen med ledene eksperter på feltet, deriblant overlege Arne Rødseth ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, min lavFODMAP ”kollega” Juliane Lyngstad og professor i gastrologi Peter Gibson. Fokuset i artikkelen er både på hvor mange som lider av mageplager, hvor begrenset kunnskap det har vært blant leger om dette området og hvordan de nå ser at kostholdsendringer kan hjelpe.

Bra for alle
Gibson som er en av grunnleggeren av dietten, sammen med Sue Shepard, i Australia er å regne som en av verdens fremste inne lavFODMAP forskning og det er derfor utrolig stas å være sitert i samme artikkel som han. Etter mine uttalelser til A-magasinet i juli var det nemlig en ting som ble veldig mye diskutert og debattert i sosiale medier: at jeg sier at man kan prøve ut lavFODMAP dietten selv om man ikke har diagnosen IBS, men opplever mageplager.

Gibson sier følgende om dette til VG (som jeg er veldig enig i):
”Mange mennesker har symptomer som ikke passer med internasjonale definisjoner av IBS. Et kosthold lavt på FODMAPs kan hjelpe disse også, med det er essensielt at man ikke går på denne dietten for oppnå en generell helsegevinst. FODMAPs er bra for deg – de er bare ikke bra for dem som har funksjonelle tarmsymptomer som responderer på en slik diett ”
– Peter Gibson ved Monash University til VG.

Artikkelen i VG tar videre for seg råd og fakta både om et lavFODMAP kosthold, irritabel tarm, om andre mage- og tarmsykdommer og hvordan du skal gå frem for å få hjelp. Artikkelen stod på trykk i VG tirsdag 4. juli og kan leses i nettutgaven til VG+. I nettutgaven får du i tillegg utvalgte oppskrifter fra min kommende bok LavFODMAP - Magevennlig mat, som vil være i butikk i slutten av august/begynnelsen av september.

Veien videre
Det var en kort update fra meg. Nå bærer vår tur videre over Atlanterhavsveien før vi setter kurs nedover mot Dombås der vi skal i tredagers bryllup! Mer om det får du høre senere – husk å følg med på bilder fra turen på instagram!

// Julia

Espen hilser fra sandynene i Flø!

Espen hilser fra sandynene i Flø!

Blåmandagen, etter to fantastiske uker på tur.

Kan en ny hjemmetest gjøre livet enklere for IBD-pasienter?

0