Godt nytt år! Et lite tilbakeblikk på 2015...

Det nærmer seg slutten på nok et året og dette året har vært godt over gjennomsnittlig begivenhetsrikt for meg, med både sykdomsperioder, friske perioder, produksjon og lansering av en bok, reiser og mye annet. Jeg vil i dette innlegget oppsummere det så godt jeg kan så dere får et lite innblikk i min reise dette året. Takk for at dere har fulgt meg i 2015!

Januar
Rett før jul hadde vi fått beskjed fra Cappelen at de ønsket å gi ut bok-ideen vår og i januar satte jeg derfor i gang med å skrive ned oppskriftene mine, tegne ned ideer til styling og planlegge fotografering. På dette tidspunktet hadde jeg også en kraftig bihulebetennelse, på grunn av bivirkninger fra medisiner for Crohns. Jeg var litt i svime etter mange runder antibiotika, men bok skulle det bli!

Februar
Espen tok seg permisjon fra sin jobb som boligfotograf og sammen snudde vi huset opp ned. Vi gjorde om den ene stua til fotostudio, lagde mat på kjøkkenet og fotograferte så lenge dagslyset tillot det. Dette var en fantastisk morsom måned, selv om bihulebetennelsen bare ble verre. I midten av måneden måtte jeg operere ut en tann som nå var blitt betent, hodet dundret og kroppen verket. 

Mars
I begynnelsen av mars ble manuset til boka levert og kort tid etter også bildene. Deretter var det tid for noe mindre gøy: operasjon av bihuler. Nesa ble knekket opp og betennelse fjernet. Jeg, som ikke tåler kortison og heller ikke har den beste erfaringen med morfin, hadde en mildt sagt ubehagelig oppvåkning etter operasjonen. Men jeg kom meg gjennom det og etter en noen uker med tamponger i nesa, neseblod og hodepine ble jeg fort meg selv igjen – akkurat i tide til å lese korrektur på boka!

April
Endelig en avslappende måned hvor jeg kunne bruke litt tid på å komme meg til hektene, jobbe med designrealterte ting og få ferdig forsiden til boka. I april publiserte mitt jeg aller første innlegg på denne bloggen.

Mai
Island! Helt i begynnelsen av mai dro Espen og jeg til Island for å besøke en god venninne og oppleve den fantastiske naturen. Det ble en kald, men minnerik tur til et land jeg gjerne vil tilbake til. Deretter var det hjem for å gjøre designet på boka.

Juni
I juni var jeg sliten. Så sliten at jeg dro ut til familiens sommerhus i Son og tok det helt piano i noen uker, og for å se over et par korrektur på boka før den ble sendt til trykk.

Juli
I juli jobbet jeg med designrelaterte ting og formen var fin. Så kom intervjuet i A-magasinet, som jeg var både stolt og glad for. Endelig å kunne snakke åpent og ærlig om min historie og sykdom. Men så kom kritikken fra folk på nett om at jeg, som hadde Crohns i tillegg til irritabel tarm, ikke burde uttale meg. De mente også at jeg gjorde lavFODMAP til en mirakel kur. Jeg, som vanligvis tåler en trøkk, klarte ikke å stenge kritikken ute, men tok det altfor mye innover meg. Og magen begynte i det stille å gjøre opprør.

August
Vi startet måneden med norgesferie i Bodil-bobil og avsluttet med et heidundrende bryllup i Dombås. En uforglemmelig ferie, men litt i kaldeste laget når man måtte ha på seg dunjakke og superundertøy i august. Da vi kom hjem gjorde magen fullstendig kollbøtte og fecal-testen gikk fra null til 1800! Jeg var livredd for at Crohns var i full anmarsj. Heldigvis var det noen fine oppslag i VG og VG+ og denne gangen valgte jeg å ikke lese i kommentarfeltene eller følge med på forum.

September
LavFODMAP - Magevennlig mat ble lansert en flott kveld hos Cappelen, med smaksprøver, foredrag og boksignering. Det var rekordstort oppmøte for en kokebok-debutant med over 100 i salen. Magen gjorde fortsatt opprør og uken etter lanseringen var det inn på sykehuset for MR av tynntarm og koloskopi. Mens jeg løp frem og tilbake på do, seilet boken rett inn på bestselgerlisten…

Oktober
Magen roet seg sakte men sikkert og jeg begynte å komme meg tilbake til hektene. Boken levde sitt eget liv i butikkene og jeg dro rundt å holdt foredrag og boksigneringer. Dette var en fin måned og ideen om en nettbutikk begynte å forme seg.

November
Å jobbe hjemmefra er uten tvil det som passer min helse best. Ideen om å  starte nettbutikk og samtidig kunne hjelpe andre med å få tilgang til magevennlige produkter passet derfor veldig bra. Så i november ble shop.magevennligmat.no født. Som mange andre med Crohns og dårlig immunforsvar byr høsten og vinteren også på flere runder forkjølelser og ikke minst leddsmerter. Men tross antibiotikakurer klarte jeg å holde det noenlunde i sjakk ved å ta livet med ro, trene i varmt vann og spise lavFODMAP. Et hyggelig presseoppslag på nrk.no gjorde løftet måneden.

Desember
Dette ble en travel måned, med mange nye juleoppskrifter på bloggen, presseoppslag i Kamille, Shape Up og Klikk.no. På månedens nestsiste dag sitter jeg nå å skriver dette på terrassen vår på Lanzarote. Etter en lang dag i solen kjenner jeg at kroppen har det bra, magen er i noenlunde balanse og varmen har gjort underverker på vonde ledd. Jeg ser tilbake på et fantastisk begivenhetsrikt år og gleder meg til å se hva 2016 vil bringe!

Tusen takk til alle dere som følger bloggen, legger igjen kommentarer og ikke minst til alle dere som har kjøpt boken min!

Riktig godt nytt år!

//Julia

Nytt år feires med oppslag i Det nye!

En syk juletradisjon

0