Et oppgjør med sommerkroppen 2016!

Gi slipp på idealene og flyt avgårde i sommer! Bildet av meg som slapper godt av i vannet fra 2014 - Foto av Espen Døhlen

Gi slipp på idealene og flyt avgårde i sommer! Bildet av meg som slapper godt av i vannet fra 2014 - Foto av Espen Døhlen

For oss med mage- og tarmsykdommer kan ord som sommerkroppen og bikinisesong virke skremmende. Har du arr etter operasjoner? Stomi? Eller en oppblåst og urolig mage? Mange av oss kvier oss for å vise oss lettkledde på stranda med våre ”skavanker”, men kan vi snu det til noe positivt? I dette blogginnlegget tar jeg et lite oppgjør med sommerkroppen2016 og håper du vil være med!

Ikke akkurat A4
Grunnet Crohns sykdom og irritabel tarm har jeg i løpet av de siste ti årene hatt en svært variert ”sommerkropp”. Jeg har vært undervektig, overvektig, full av vann i kroppen på grunn av kortison og så oppblåst at jeg har fryktet jeg ville rulle rundt og flyte som en dupp om jeg la ut på svøm. Ikke minst må jeg også innrømme at jeg har hatt dårlig-mage-dager på stranda, da en liten bikini kan virke ganske så skremmende. Hva om jeg ikke skulle finne eller rekke frem til en do i tide, eller få en ”lekkasje”? I bikini blir alt plutselig veldig synlig og dermed blir skrekken for at uhellet skal være ute også verre.

Men hva kan man gjøre med det?
Holde seg hjemme? Være flau over at kroppen sin ikke ser ut som bikinimodellene i magasiner eller deltakerne på Paradise Hotel?  Tvert i mot, synes nå jeg.

Første gang jeg var med på en ungdomssamling i regi av Landsforeningen mot Fordøyelsessykdommer var på Rhodos i 2008. Jeg husker hvordan jeg med fascinasjon så på alle de ulike kroppene som uten å være flaue eller sjenerte kunne bade sammen, snakke om hverandres operasjonsarr, sammenligne de beste bikiniene eller shortsene for stomi, og med letthet snakke om hvordan kroppen faktisk ble endret grunnet sykdom, medisiner og kosthold. Det var noe utrolig befriende med denne opplevelsen som jeg kunne ønske vi kunne ha mer av – også blant ”vanlige” folk, på en hvilken som helst strand.

 

Sånn ser altså min gravide sommerkropp2016 ut!

Sånn ser altså min gravide sommerkropp2016 ut!

Bli med å gjøre det unormale normalt!
Jeg tror at bikinisesongen er en fin anledning til å vise folk rundt oss at sykdommer, skavanker og annerledesheter er noe mange har. Det er en naturlig del av livet til veldig mange og burde bli sett på som like normalt og flott som en hvilken som helst annen kropp.

Selv vil jeg vagge rundt som en liten elefant i sommer. Jeg er nemlig 26 uker på vei i graviditeten, med en mage som står mer og mer ut, men som også er friskere enn aldri før. Bulende mage til tross, jeg skal vise meg frem, sole meg og kose meg i sommer!

Ny sommeren med hodet høyt hevet
Jeg vet det er lettere sagt enn gjort, men jeg vil allikevel oppfordre dere alle til å holde hode høyt hevet og dra på stranden med den kroppen dere har – og vær stolt av den!

Ikke la sykdommer holde dere hjemme på varme dager, men pakk heller en liten veske med ekstra skift, våtservietter og dopapir om du er redd for uhell. Spis så lavFODMAP du kan før en stranddag og pakk gjerne en piknikkurv med magevennlige alternativer. Og prøv ellers bare å nyte livet og sommeren - det er nemlig den beste måte vi kan leve et normalt liv på og hjelpe til å normalisere de "uperfekte" kroppene våre for både oss selv og andre. Det er nettopp dette uperfekte som gjør oss så perfekte og som forteller historien om livene våre.

#sommerkroppen2016
Vil du være med på å gjøre bildet av sommerkroppen som det snakkes så mye om i sosiale medier mer normalisert? Tagg bilder av din sommerkropp, akkurat slik den er, med #sommerkroppen2016 på instagram.

//Julia

 

Matbloggtreff!

Nyt sommeren med en deilig iskake!

Nyt sommeren med en deilig iskake!

0