Island - en bloggpost om fantastiske naturopplevelser og matutfordring!

Her har dere meg - godt innpakket turist, med kamera på magen!

Her har dere meg - godt innpakket turist, med kamera på magen!

I skrivende stund sitter jeg på Reykjavik flyplass og venter på flyet vårt hjem, etter åtte fantastisk dager på tur med min mann Espen. Siden vi er altfor tidlig ute til flyet er det en perfekt anledning til å ferdigstille denne bloggposten om Reykjavik, kjørerturer, om å ha Crohns og IBS på tur og ikke minst om hvordan man kan spise lavFODMAP på Island.

Dette er ikke en reiseblogg, men siden jeg opplever de daglig utfordringene med en sensitiv mage er det naturlig for meg å dele litt av mine opplevelser med å spise FODMAP-redusert kost også på reise.

Bosted:
Før vi dro undersøkte vi flere mulige overnattingssteder, men ente med å leie en leilighet gjennom AirBnB. Det gjorde vi både for å få litt mer frihet enn på et hotell, fordi det er litt billigere og fordi det er veldig praktisk med både kjøkken og do. Vi leide også bil fire av dagene og kjørte langs sørsiden av Island.

Naturen der er utrolig!
Skal du til Island vil jeg absolutt anbefale at du besøker de vanlige turistattraksjonene (de er blitt det av en grunn) som Den blå lagunen, Skogafoss, The Golden cirkel (geysir, gullfossen, Thingvellir), Hallgrimskirkja og ikke minst de mindre kjente tingene som den sorte lavasandstranden helt sør og det ”hemmelige” badet Selvjavallalug i fjellene rett ved Ejafjallajökull. På Golden Cirkel var det typiske turist-restauranter og hoteller ved hver severdighet, der man også kan låne toaletter gratis. Fasilitetene er rene og velstelte også på veikroer og bensinstasjoner, så det bø ikke på store problemer med lengre bilturer.

Utenfor den blå lagune.

Utenfor den blå lagune.

Planlegging
For at dette ikke skulle bli altfor dyrt (og vanskelig med tanke på magevennlig mat) spiste vi frokost hjemme om morgenene og smurte med oss matpakker.

Supermarkeder ble derfor en viktig ting og jeg var svært spent på hva jeg ville finne av magevennlige matvarer. Den første butikken vi dro på lå midt i hovedgaten i Reykjavik og hadde ganske dårlig utvalg, men jeg fant allikevel Sempre glutenfrie brød i frysedisken (samme som i Norge). De større supermarkedene vi kom til etter hvert, både i og utenfor byen, hadde stort utvalg av både laktosefrie-, glutenfrie- og andre helsekostprodukter.

Jeg kjøpte laktosefri skyr og yoghurt (av merket Arna fant jeg blant annet laktosefri vaniljeskyr, karamellyoghurt og pæreyoghurt) og diverse glutenfrie produkter (som hjemme). Heldigvis er det Islandske skriftspråket ganske likt norsk, så du klarer å lese frem til de fleste ingrediensene om du bruker litt tid.

Skulle du allikevel trenge noen islandske gloser får du de du bør være obs på når du leser ingredienslister her: Gluten = glúten, Hvete = hveiti, Laktose = laktósy, Hvitløk = hvitlauk, Løk = lauk, Sopp = sveppum

Større dagligvarer utenfor bykjernen, som for eksempel Bonus, fører merket Lifrænt som har mange glutenfrie og økologiske produkter. De har flere forskjellige melblandinger og frø – for eksempel kokosmel, chiafrø, i tillegg til riskjeks med sjokolade og kokos. Disse er overraskende nok ganske billige, rundt halvparten av prisen i Norge.

Jeg ligger i det varme vannet i det ”hemmelige” badet Selvjavallalug og ser opp på fjellene. (Foto: Espen Døhlen )

Jeg ligger i det varme vannet i det ”hemmelige” badet Selvjavallalug og ser opp på fjellene. (Foto: Espen Døhlen )

Med utgangspunkt i mat fra supermarkedet ble dagene våre på biltur veldig bra – jeg startet med Skyr hjemme til frokost, smurte matpakke med glutenfritt brød og godt pålegg, og laget en liten snackpose med glutenfrie vaffelkjeks og sjokolade.

Noen dager ble kjøreturene så lange at vi kjørte innom en veikro på veien hjem, men her fant jeg stort sett ut at jeg kunne bestille hamburgere eller fiskeburger med pommes frites – og heller droppe å spise brødet. I tillegg oppdaget jeg noen veldig gode godteri frukt-pastiller som jeg la min elsk på, Hlappúkar.

Stort sett er min erfaring på Island at det er veldig vanskelig å få glutenfritt brød og andre allergivennlig erstatninger på restauranter. Men porsjonene du får når du bestiller mat på restauranter eller veikroer er store, og de bruker lite krydder på maten. Det er de rene råvarene som står i fokus, og da smaker en burger av lammekjøtt like godt uten brød (synes jeg). Betjeningene er veldig service innstilte og hyggelige, og det er ingen som ser rart på deg om du ber om en rett uten brød, løk, sopp, etc.

Espen tar bilder ved Skogafoss.

Espen tar bilder ved Skogafoss.

Ellers var vi mye i Reykjavik der jeg har flere gode venner. Vi spiste mye ute på restauranter og kafeer. På de aller fleste kaffestedene kan du velige mellom soyamelk, havremelk, mandelmelk eller laktosefri melk når du bestiller kaffelatte eller iskaffe.

Å finne restauranter som servere rene lavFODMAP måltider når man er på reise er svært vanskelig, og Reykjavik var intet unntak. Etter et par runder med prøving og feiling fant vi til slutt hvilke steder det var alternativer også for meg, les mer om dette i bloggposten: lavFODMAP restaurantguid i Reykjavik. Desverre tok fristelsen litt overhånd en dag jeg var ekstra sliten, så istedet for å lete etter mat jeg tålte skeiet jeg ut med pizza på hvetebunn. Resultatet var smerter i ledd og at deler av dagen etter måtte brukes hjemme på do - så selv om det var en god pizza var den ikke verdt det.

Planlegger du en tur til Island og går på FODMAP-redusert kost? Min erfaring er at den fantastiske naturem, de hyggelige menneskene, og de utrolige opplevelsene er mer enn verdt litt knoting med maten. Men planlegg godt, gjør det enkelt for deg selv og ikke belag alle måltidene dine på å spise ute på restauranter, da dette både blir dyrt og komplisert.

Reykjavik sett fra Hallgrimskirkj.

Reykjavik sett fra Hallgrimskirkj.

// Julia

LavFODMAP restaurantguid i Reykjavik

LavFODMAP restaurantguid i Reykjavik

Havre og lavFODMAP

0