Å spise på restaurant (i Spania)...

Restaurantene ligger på rad og rekke langs promenaden på Playa Blanca

Restaurantene ligger på rad og rekke langs promenaden på Playa Blanca

Dette innlegget følger opp gårsdagens innlegg om Magevennlig mat i Spania, men kan likeså godt leses om du skal ut å reise til et annet land. Å spise ute på restauranter er nemlig en utfordring når du er på en LavFODMAP diett, men hvor stort problem du gjør det til er helt opp til deg… det finnes mange gode og magevennlige alternativer!

LavFODMAP ikke NullFODMAP
Først og fremst: husk at lavFODMAP dietten handler om å ha et lavt innhold av ingredienser som inneholder FODMAP stoffer, ikke null. Det betyr med andre ord at du kan tillate deg selv å spise litt av noe du ikke tåler, så lenge du ikke går over dine egne grenser eller fyller opp den berømte bøtta.

Jeg løste dette ved å spise frokost, og som regel også lunsj, hjemme i leiligheten vi leide, slik at jeg fikk full kontroll over disse måltidene. Dermed ble det svært lavt eller ingen innhold av FODMAPs i disse måltidene. Når så kvelden kom og vi dro ut på restaurant hadde jeg fortsatt min ”kvote” med FODMAPs intakt og kunne dermed skeie ut litt med for eksempel sauser som inneholdt litt hvitløk eller løk, med en is som inneholdt laktose eller en rett med litt hvetemel. Med det i bakhodet blir det litt mindre vanskelig å spise mat ute og man kan senke skuldrene og heller nyte kvelden.

Ikke let etter spesialmat
På Costa Blanca er detmange restauranter og vi har stort sett spist ett måltid ute hver dag. Langs promenaden på Costa Blanca finner du mange klassiske turist-restauranter der også noen reklamerte med pizza og pasta ”sin gluten” (uten gluten). Jeg prøvde meg på den glutenfrie pastaen en dag, som var helt ok. Men da jeg bestilte pizzaen ble jeg sjokkert; den var ekkel, smakløs og anbefales ikke! Det var en tørr og vond bunn som tydelig vis var tint opp, men ikke godt nok stekt. Resultatet var en halv ting, smakløs og deigete pizzabunn, uten spesielt godt fyll….

Men om man ikke henger seg så opp i at man skal ha spesialmat finnes det en rekke andre alternativer. På en av de mange restaurantene langs Play Blanca kan man for eksempel spise risotto, salat, kjøttretter, kinesisk buffe, sushi, blåskjell og skalldyr, tapas (velg de smårettene du tåler), oster og mye annet godt. Vær obs på at de fleste tomatsauser her som regel inneholder hvitløk/løk, men for meg har det vært verdt å få litt oppblåst mage av det innimellom.

Det var ganske kaldt om kveldene, så en god ullgenser og et varmt måltid var helt perfekt. Foto: Espen Døhlen

Det var ganske kaldt om kveldene, så en god ullgenser og et varmt måltid var helt perfekt. Foto: Espen Døhlen

Italiensk mat
Vi ble etter hvert stamkunder hos ”Little Italy” der jeg har spist saftig honningmelon med skinke, kylling i tomatsaus med ost, kylling i hvitvinssaus, blåskjell og mozzarella-salat, alt magevennlig og godt! Flere italienske restauranter har også glutenfri pasta.

Det beste måltidet mitt på denne turen var på den italienske restauranten ”Il Commendatore” i nabobyen Marina Rubicon. Ikke bare hadde denne restauranten listet opp og markert hvert eneste allergen i menyen, men de hadde også noen utrolig gode kjøttretter. Jeg spise kalv med parmaskinke i hvitvinssaus, servert med ratatoui og saltbakte kanari-poteter. Det siste er forresten veldig vanlig å få til maten her, bortsett fra på de typiske turiststedene som heller servere kjedelig pommes frittes.

Det var overaskende mange asiatiske restauranter på Lanzarote - og de var både billige og gode! Velger du kinesisk buffe kan du som regel plukke rått kjøtt, skalldyr og fisk som de steker for deg mens du venter. Spise med feks ris eller risnulder og…

Det var overaskende mange asiatiske restauranter på Lanzarote - og de var både billige og gode! Velger du kinesisk buffe kan du som regel plukke rått kjøtt, skalldyr og fisk som de steker for deg mens du venter. Spise med feks ris eller risnulder og en god saus! Foto: Espen Døhlen

Is – laktose eller ikke laktose?
Ok, dette er kanskje ikke like viktig for alle – men jeg elsker is og søtsaker så derfor får dette sitt eget avsnitt. Det er, som i Norge, mange is å få kjøpt i dagligvarebutikker og kiosker i Spania, både saftis og fløteis. Finner du derimot en egen is-kiosk får du straks et større utvalg med både granita (en slags italiensk slush laget på fersk frukt), sorbet, kuleis og softis. De sistnevnte inneholder mye melk, men jeg tålte det fint siden jeg hadde med meg laktasetabeletter som jeg tok idet jeg begynte  å spise den overdådige softisen med karamellsaus. Laktasetabelleten hjelper kroppen med å spalte ned laktosen og gjør også at man ikke behøver stresse med å finne laktosefrie alternativer.

Magevennlige spanske gloser
Alt i alt vil jeg si at vi har spist mye godt på denne turen. Ikke alt har vært magevennlig, men når man er på ferie og bare slapper av kan det være verdt å få litt vondt i magen mot å spise noe man virkelig har lyst på.

Det er noe varierende hva kelnere kan av engelsk, så av den grunn har jeg laget en liten gloseliste over ord det kan være verdt å huske når du skal til Spania. Sin (uttales slik det skrives) betyr uten og er et godt start ord. For eksempel kan du spørre: ”pasta sin gluten” og du vil raskt får et ”si” eller ”no”.

  • Sin = uten
  • Con = med
  • Gluten = gluten
  • Harina = mel
  • Cibolla = løk
  • Ajo = hvitløk
  • lactosa = laktose
  • leche = melk
  • hongos = sopp

 //Julia

2016 - Det magevennlige året!

Magevennlig mat i Spania!

0