Magevennlig mat i Spania!

Dette er et blogginlegg om det å være på diett når man er ute å reiser. Med utgangspunkt i min tur til Lanzarote får dere noen tips til hvordan man bør forberede seg, hvordan man finner magevennlig mat i utlandet og hvordan man skal ta hensyn til hverandre.

Fra sol til snø
I skrivende stund sitter jeg i sofaen hjemme på Blaker og ser ut på snøen som laver ned. Det er litt av en kontrast å komme fra 30 grader pluss til dette, men samtidig er det også godt å komme hjem til sitt eget hus, til kattene våre, til fyring i peisen og vakre omgivelser dekket av snø. 14 dager i sol og varme har absolutt gjort godt på både kropp og sinn. En tur til varmen er noe jeg vil anbefale alle som sliter med vonde ledd, dårlig immunforsvar eller vinterdepresjoner, for å få et avbrekk når vinteren er på sitt mørkeste.

Når jeg nå er tilbake til hverdagen og også god internettforbindelse, ja så er det på tide med et lite blogginnlegg om Magevennlig mat på tur i Spania. I dette innlegget forteller jeg litt om maten generelt og i morgen får dere et innlegg til om det å spise ute på restauranter + noen praktiske gloser.

Mentalinstilling til diett
La meg starte med å si at det å reise når man følger en bestemt diett, som for eksempel lavFODMAP dietten, både er en utfordring og samtidig ikke. Jeg tror det handler mye om den mentale innstilling man har og at man må tørre å gå på noen mindre smeller innimellom. At man går på diett eller sliter med kostholdet bør ikke være et hinder fra å reise, men man må kanskje belage seg på å planlegge litt mer, ikke vente til man allerede er skrubbsulten før man skal finne spisested og kanskje også ta med seg noen ”trygge matvarer” hjemmefra.

Når jeg skal ut å reise forbereder jeg meg på at jeg må jobbe litt for å finne mat jeg tåler og på at jeg ikke alltid kan få det som jeg vil. Er det flere som reiser sammen er det mange hensyn å ta, ikke bare mine. Når vi skal ut å reise foretrekker jeg leiligheter med et lite kjøkken, både fordi det er praktisk å kunne lag mat jeg tåler, men også for at det ikke skal bli så dyrt å spise alle måltider ute hver dag.

Jeg elsker disse små kjeksene som man kan dyppe i en nutella-lignende sjokolade. Både laktosefri og glutenfri!

Jeg elsker disse små kjeksene som man kan dyppe i en nutella-lignende sjokolade. Både laktosefri og glutenfri!

Laktosefritt og glutenfritt
Når vi ankom Lanzarote 1.juledag gikk jeg derfor rett bort til nærbutikken for å lete etter mat. Der fant jeg ganske raskt frem til en hylle med et par produkter fra Schär – lett gjenkjennbare med sine klassisk gule pakninger og tydelig merket Sin Gluten (uten gluten). Jeg kjøpte med meg en pakke tørre toast og en pakke med noen veldig gode og saftige boller. Senere, når helligdagene var over, åpnet også den store EuroSpar butikken der de hadde en stor hylle med både glutenfritt brød, boler, kaker, kjeks og snacks. Her hadde de også laktosefri melk, soyamelk, mandelmelk, rismelk og mye mer som både passet vår diett og andre dietter. Hyllene var tydelig merket og forøvrig er også alle allergener uthevet i ingredienslistene også i Spania (ofte både på spansk, engelsk og skandinaviske språk).

Når brødmaten var i hus var det bare å finne gode pølser, oster, frukt og grønt som jeg kunne ha til. Det var ikke noe problem, butikkene bugner av den slags her, for en rimelig penge. Jeg la min elsk på Lomo og Iberico, to spanske spekeskinker og en slags spansk salami som var uten løk, men med deilige biter av fennikel. Sammen med en god skive ost og saftig, søt tomat ble det mange gode frokoster og lunsjer.

Gode råvarer gir god mat hjemme
Vi lagde også et par middager hjemme, der vi kjøpte kylling eller annet kjøtt på butikken, stekte det sammen med tomater og spiste med deilig Tortilla de Patate ved siden av. Tortilla de Patate er en veldig god og mektig omelett av poteter som du enkelt kan varme i vannbad eller steke litt før du spiser den. God, billig og kommer i flere varianter. Vi gikk for ”sin cibolla”, altså en magevennlig variant uten løk.

Hensyn
Det er lett å tenke at andre skal ta hensyn til deg når det er du som er på diett, og i mange tilfeller synes jeg også at det er riktig. Det er viktig at du finner noe du tåler og kan spise, men det er allikevel en balanse når man er flere som reiser sammen.

Denne gangen dro jeg sammen med min mann Espen og moren min, Kristin, var med første uken. Da er det naturligvis slik at alle har forskjellige ønsker og behov. Mamma liker lette måltider, gjerne med så lite kjøtt og så mye grønnsaker hun kan få. Espen derimot elsker kjøtt og vil ha store tunge måltider. Så er det meg da – som liker både lett og tung mat, så lenge det er lavFODMAP. Med andre ord: man må belage seg på at det ikke bare er deg og dine diett det skal bli tatt hensyn til, men at alle får noe de liker.

Heldigvis var det mange restauranter på Lanzarote, som både hadde friske salater, grønnsaksretter, pizza, pasta, biff og andre kjøttretter på et og samme sted. Om jeg fant noe som var lavFODMAP? Les om det i blogginnlegget som kommer i morgen!

//Julia

Å spise på restaurant (i Spania)...

(Digitalt) Postkort fra Lanzarote (om helsa, maten, været og litt til...)

0