Magevennlig mat – veien frem mot bokutgivelse

 Work in progress: Utskrifter av sider i boka Magevennlig Mat, som blir gitt ut i August.

 

Work in progress: Utskrifter av sider i boka Magevennlig Mat, som blir gitt ut i August.

De siste uken har jeg hatt det både stressende og morsomt – jeg har nemlig laget designet til boka Magevennlig mat!

Jeg har aldri gitt ut en bok før, men har vært redaktør for ulike magasiner og gjort designet på andre. Allikevel er det noe helt spesielt å få gi ut en egen kokebok, og enda større er det når jeg er så heldig å få gjøre det meste selv. Det føles veldig bra å ha laget en bok fra start til slutt, fra tekst til bilde og design, fra innhold til omslag.

I skrivende stund har jeg sendt fra meg siste versjon av manuset, der jeg har laget designet til boka, og venter nå på den siste runden med korrekturer før Magevennlig mat sendes til trykk. Tenk at jeg om bare noen måneder kan sitte med et fysisk eksemplaret av min første bok i hendene!

Hvordan startet det?
For ganske nøyaktig et år siden fikk jeg ideen til boka, da jeg for andre gang gikk i gang med lavFODMAP-dietten ved hjelp av en klinisk ernæringsfysiolog på Lovisenberg Diakonale Sykehjem. Da jeg lette etter mer informasjon om emnet fant jeg bare bøker jeg ikke synes var særlig motiverende. De var som regel utenlandske, skrevet av ernæringsfysiologer og leger, og manglet både delikate bilder og et tiltalende design.

Tekst og oppskrifter
Jeg begynte derfor å samle sammen oppskriftene mine og sammen med min mann, Espen, som er tidligere kokk, begynte vi å eksperimentere med alt vi kunne lage. Det var utrolig viktig for meg å skifte fokuset vekk fra alt jeg ikke kunne spise til alt det som faktisk var lov. Espen, som nå er profesjonell fotograf, tok noen veldig fine matbilder, jeg utarbeidet en liten pitch med tre oppskrifter og bilder, tanken bak boken jeg ønsket å lage og layout som jeg sendte til Cappelen Damm forlag. De ble fort med på prosjektet og har hjulpet med å utvikle og gjøre boken enda bedre.

Samtidig fikk jeg også med meg kliniske ernæringsfysiologer og leger ved Lovisenberg Diakonale Sykehus til å skrive hvert sitt kapittel til boken. I tillegg til deres kapitler om lavFODMAP og tarmsykdommer vil dere i boka få mange oppskrifter og mine gode råd til både de med irritabel tarm, sensitive mager eller matintoleranser. Boken er ikke bare til de som er syke selv, men også til  pårørende og andre rundt som vil lære mer om hva de kan servere av magevennlig mat og hvordan de best kan hjelpe en med mageplager.

 Planlegging: Skisser og inspirasjonsbilder.

 

Planlegging: Skisser og inspirasjonsbilder.

Styling og foto
I februar og mars i år bygde Espen og jeg opp et fotostudio her hjemme hos oss og tok matbildene til boka. Før vi gikk i gang hadde jeg tegnet ut en plan for hvordan vi skulle style hver rett og lagt opp et strengt tidskjema på hvilke retter som skulle lages og fotograferes i løpet av en dag.  Vi lagde mye av maten sammen og stylet sammen. Espen tok seg av alt det tekniske rundt fotograferingen. Vi har begge erfaring med denne type arbeid fra tidligere, men det var flott å få jobbe sammen som et team og ikke minst se hvor bra bildene ble.

Nå er det altså i siste fase av ferdigstilling av boka før den sendes til trykk. Designet har blitt rent, elegant og samtidig litt lekent, og de fine bildene får være det som ”bærer” boka. Samtidig har vi lagt opp boka slik at den blir lettlest og at man enkelt kan slå opp om man leter etter oppskrifter eller annen tekst. 

Veien videre mot boklansering
Når en fase avsluttetes starter en ny, og på fredag hadde jeg et utrolig hyggelig møte med markeds- og presseavdeling til Cappelen Damm for å planlegge litt rundt lanseringen av boka, møte med pressen og veien videre. Dette blir spennende!

Takk for at dere følger – jeg gleder meg til å høre deres meninger om boka når den kommer ut i august!

// Julia

Om å starte på nytt (aka om å trene med pensjonister)

Verdens IBD-dag: #GetYourBellyOut

0