Mynte: planten med mye smak og beroligende effekt på magen?

Akkurat nå bugner hagen vår over av fersk mynte og jeg synes derfor det er på sin plass med en liten bloggpost om denne deilige urteplanten, som sies å ha beroligende effekt på magen… 

Først litt om mynten:
Det finnes mange varianter av denne planten, som opprinnelig kommer fra Middelhavet. Vi plantet ut noen få frø av mynte (usikker på hvilken type) i en blomsterkasse i hagen for to år siden. I løpet av den tid har mynten tatt over hele kassen og kommer sterkere og flottere for hvert år, helt uten at vi behøver å gjøre noe med den.

Mynte er med andre ord en lettstelt plante som overvintrer, men har du ikke ikke en stor hage eller mulighet for å plante mynte selv: fortvil ikke. Du får kjøpt frisk mynte i potte i de fleste matbutikker, og gir du den rikelig med vann og lys kan den holde lenge i vinduskarmen også.

Beroligende for magen?
Fra jeg var liten av har jeg brukt mynte som ”beroligende middel” når magen er oppblåst og vondt. Om det faktisk hjelper eller bare er et gammel kjerringråd er jeg usikker på, men personlig synes jeg myntete kan ha en behagelig effekt for meg når magen er oppblåst.  Da bruker jeg ganske enkelt tørkede eller friske mynteblader, heller kokende vann over og lar det trekke til vannet begynner å få en lys grønnfarge. Myntete er godt både kaldt og varmt, som den er - eller med litt sukker, sitron eller ingefær i! 

Mynte er ikke testet av Monash enda i forhold til LavFODMAP-dietten, men alle ferske eller tørkede urter er regnet som lavFODMAP. 

Frisk, tørket eller fryst!
Mynte inneholder både vitamin A, C og magnesium, og det fine med mynte er at den kan brukes hele året. Du kan selvsagt bruke den frisk i salater, drinker, dressinger etc. eller du kan tørke den ved å klippe av stenglene, binde de sammen i bunter og la de henge opp ned på et tørt, gjerne luftig sted.

Du kan også skylde myntebladene og legge de i en pose og fryse de ned. Da kan du enkelt ta de opp og bruke de som ”friske” i løpet av vinteren. Jeg har for eksempel hatt et par blader i smoothier, sauser, desserter og drinker for å få ekstra smak.

Tre oppskrifter med mynte
Dette var kort om mynten, en urt jeg liker både på grunn av sin smak, hvor enkelt den er å få til og for det som kanskje, kanskje kan virke godt for magen. Her får du nå tre oppskrifter med mynte, og det kan godt hende det blir flere i løpet av sommeren! 

Myntesirup: I fjor laget jeg denne deilige myntesirupen basert på oppskriften fra bloggen Mat på bordet. Sirupen har jeg laget på steriliserte flasker som har holdt seg godt i vår kalde kjeller i løpet av vinteren. Myntesirupen bruker jeg til å smaksette ulike drinker, desserter osv. 

Myntonade: dette er en blanding mellom en alkoholfri mojito og en limonade - altså en drink full av frisk mynte som jeg har kalt myntonade!

Yoghurtdressing med mynte: Dette er en enkel yoghurtdressing som passer svært godt både på salater eller som tilbehør til kjøtt!  

//Julia

Vil du vinne en magevennlig sommerpakke?

Når kroppen tydelig sier i fra...

0