Pekanipan!

Denne påske er det kun én hjemmelaget godis jeg trenger: Pekanipan – en magevennlig variant av marsipan, som smaker himmelsk!

Marsipan hører både jul og påske til, men for oss på lavFODMAP-dietten har mandler en mengdebegrensning på 12 gram (10 nøtter) før den blir høyFODMAP, noe som gjør at marsipan kun kan spises i små mengder. Pekannøtter derimot er målt som lavFODMAP. For de av dere som har fulgt denne bloggen en stund så har dere kanskje lagt merke til at jeg har lagt min elsk på pekannøtter – de smaker rett og slett så godt, både som de er, i kaker, frokostblandinger , ristet eller rå.  Det har derfor blitt noen oppskrifter med pekannøtter etter hvert: som pekanpai, karamelliserte pekannøtter og biscotti med anis, appelsin og pekannøtter.

Denne gangen har jeg brukt nøtten til å lage et magevennlig alternativ til marsipan, jeg har kalt det pekanipan! Oppskriften er veldig enkel og gir deg en deig på rundt 700 gram. Denne kan du fint oppbevare i kjøleskapet frem til du skal servere den, du kan lage former som du trekker med sjokolade eller du kan fryse deigen å bruke den senere.

Pekannøttene kjøper jeg i bokser på matvarebutikken, jeg finner de stort sett alltid på Coop Extra. De er ikke billige, så om du ønsker et litt billigere alternativ kan du erstatte deler av nøttene med valnøtter.

Pekannøtter har som sagt blitt målt til lavFODMAP ved 20 gram, men Monash opplyser om at større porsjoner (100 gram) av pekannøtter kan inneholde moderat mengde Oligosakkarider, og inntaket av mer enn 100 gram bør derfor være begrenset. I denne pekanipanen har jeg brukt 300 gram og du får da en stor deig Pekanipan som er svært søt.  Både pga av mengdebegrensingen på pekanen og hvor søt den er (som marsipan) vil jeg ikke anbefale å spise mer enn 1/3 av deigen (altså 230 gram - det er mye!)  av gangen - noe som burde være så søtt at du blir kvalm.

Pekanipan

Ingredienser:
300 gram pekannøtter
300 gram melis
½ ts xanthangum eller psyllium/fiberhusk (valgfritt)
1-2 eggehviter
litt melis for utbaking

Slik gjør du:
Kvern pekannøttene til de er finhakket. For å gjøre det enkelt valgte jeg denne gangen å bruke en vanlig kjøkkenmaskin med knivblader, det funker vel så godt som en kvern. Jeg kjørte nøttene til de hadde en konsistens som minnet om litt store sandkorn.

Tilsett melis. Dette kan du gjøre i kjøkkenmaskinen om den er stor nok eller bruke en miksmaster til å blande det godt sammen. Tilsett så xanthangum eller psyllium/fiberhusk, dette er valgfritt men gjør at deigen din henger bedre sammen.

Skill eggene og pisk lett opp eggehvitene med en gaffel. Tilsett litt etter litt til blandingen mens du rører, det er ikke sikkert du trenger å bruke alt. Du skal til slutt få en tung deig som henger godt sammen. Kna deigen sammen for hånd og tilpass konsistensen med resten av eggehvite og melis til du har en passe fast deig – lik marsipankonsistens.

Rull deigen til en leiv, pakk inn i folie og la den ligge i kjøleskapet minimum en time før du lager noe med den - eller bare spiser den som den er.

Håper du liker pekanipanen!

God påske! 

//Julia

 

Mine 10 beste tips mot kvalme

Sliten småbarnsmor søker tålmodige lesere....

0