Hva med gløggen?

For en liten stund siden var det en leser som etterspurte magevennlig gløgg. Den utfordringen kunne jeg jo ikke la gå ubesvart, så her får dere vite litt mer om gløggalternativer og dere får min oppskrift på en god og magevennlig blåbærgløgg!

Pass på: Solbær, eple og honning
Gløgg hører jo uten tvil jula til, men kan by på en hel del trøbbel for sensitive mager. I sommer informerte teamet bak Monash at de hadde testet ut noen nordiske bær og blant dem solbær. Solbær slo ut som høyFODMAP på deres tester og dermed er også en av hovedingrediensene i mange typer gløgg, solbærsaft, allerede flagget rødt.

Tomtegløggen er så vidt jeg kan forstå lavFODMAP og et godt alternativ for de som ønsker en raskt og enkel gløgg, i stedet for å lage selv. Orkla opplyser at tomtegløggen inneholder: vann, sukker, aroma, surhetsregulerende middel (sitronsyre), fargestoff (karamell) og konserveringsmiddel (natriumbenzoat). Jeg vet at flere med Crohns sykdom er forsiktige med benzoater, så vær litt oppmerksom på den siste ingrediensen der... 

Det finnes også andre alternative gløgg-typer å få kjøpt, men vær oppmerksom på at mange av dem blir laget med eplesaft og eplejuice. Dette er høyFODMAP som slår ut på både fruktose og polyoler, så kan man med fordel styre unna epleinnholdige gløgger om du vil være snill mot magen. Honning er også en ingrediens man kan finne i mange gløgg-typer, som også er høyFODMAP.

Blåbær er redningen!
Men fortvil ikke – jeg har testet og kommet frem til et kjempegodt alternativ: Blåbærgløgg! Blåbær er rik på antioksidanter og kan, for de av oss som sliter med løs mage, også ha en positiv effekt. I tillegg smaker blåbær godt sammen med mange krydder, har du for eksempel prøvd å lage smoothie med blåbær og fersk ingefær? Veldig godt!

Oppskriften på blåbærgløgg får du her, og den er basert på blåbærsaften som du finner på side 135 i boka LavFODMAP – Magevennlig mat. Dette er en alkoholfri gløgg. Jeg har ikke testet den med rødvin enda, men er helt sikker på at det vil smake veldig godt.

Men hva har man i?
Mange bruker hakkede mandler og rosiner i gløggen, men dessverre er begge disse høyFODMAP ved en viss grense. Selv om mandler er høyFODMAP ved 20 nøtter og rosiner er moderat ved 1 og ½ spiseskje, kan du fint spise litt av begge og fortsatt være innenfor den trygge grensen.  Totalt bør du ikke overskride mer enn 10 mandler og 1 spiseskje rosiner, men som en skje i gløggen går det greit.

Andre alternativer er hakkede pekannøtter som er lavFODMAP (og smaker veldig godt) og tørkede tranebær. Tranebær blir moderat FODMAP ved 26 gram, så hold deg til maks en spiseskje eller halvannen her også.

Den perfekte gave
Blåbærgløggen tar litt tid å lage, så lag den gjerne dagen før, eller frys den ned og varm opp når den skal serveres. Både blåbærsaft og blåbærgløgg er supre gaver til venner eller familie (både til de som sliter med magen og de som ikke gjør det), så lag gjerne store porsjoner og fyll på fine flasker. Husk at du bør sterilisere flaskene i kokende vann før du heller saften på, slik at du får vakuum og saften holder seg lenge. Fine flasker med patentkork får du på Jernvarefortetninger og Panduro hobby.

Trykk på denne linken eller det øverste bilde for å komme til oppskriften!

// Julia

Nye produkter i nettbutikken og litt om veien videre...

Har du lyst til å vinne en magevennlig gavepakke?

0