Den magevennlige julemenyen

Dette innlegget inneholder reklame for egne produkter

Denne uken er det jul, så i stedet for å legge ut en vanlig ukemeny deler jeg denne uken mine beste tips og juleoppskrifter. Noen av oppskriften er her fra bloggen og andre fra boken LavFODMAP – Magevennlig mat.

Nye tradisjoner
Først og fremst vil jeg si at jeg aldri har vært spesielt glad i tradisjonell julemat. For meg blir ribbe, pinnekjøtt og tilbehør altfor tungt – og som regel går jeg rett i matkoma etter et slikt måltid, med påfølgende magesmerter. Julen handler mye om tradisjoner, men blir du dårlig av julematen tenker jeg det er på tide at du endre tradisjon til noe som passer for deg og din helse – slik at du kan skape en ny og bedre tradisjon.

I min familie har vi i mange år spist and eller kalkun på julaften, som er magrere alternativer som passer min mage bedre. Viltkjøtt fra rådyr eller elg er også utrolig god mat, som passer utmerket på julaften.

Unngå magetrøbbel
Allerede i 2010 ble jeg intervjuet av Klikk.no om hvordan man kunne unngå magetrøbbel i jula. Selv om dette var lenge før LavFODMAP ble satt på dagsordenen er det allikevel mange gode tips i artikkelen. Les den her.

Brød og rundstykker
Julemat er ikke bare middagen på julaften, men også en ekstra god julefrokost på 1.juledag og måltider resten av romjulen. Da er det deilig med et ekstra godt og saftig brød, som selvsagt også skal være lavFODMAP, glutenfritt og laktosefritt. Oppskriften på lyst brød, gulrotbrød og rundstykker finner du på side 37 og 39 i boka. Andre gode alternativer er eltefri loff med ost og nøtterundstykker.

Hjemmelaget leverpostei
For meg hører hjemmelaget leverpostei jula til, særlig toppet med sprøstekt bacon og syltede rødbeter (Husk rødbeter er lavFODMAP ved to skiver, men høy ved fire). Lager du din egen leverpostei fra bunn slipper du å bekymre deg for om den er tilsatt mel, melk, løk eller hvitløk. Basisoppskriften på hjemmelaget leverpostei med bacon finner du på side 43 i boka. Der står også tips til hvordan du kan krydre den opp (hva med litt einebær eller valnøtter i?) eller gjøre den mildere. 

Hvordan unngå hvitløk?
Mye julemat lages med hvitløk, som mange med sensitiv mage reagerer på. Oligosakaridene, som vi reagerer på i hvitløken, er vannløselige men løser seg ikke opp i olje. Lager du hvitløksolje eller krydderolje får du derfor ut mye smak som du igjen kan bruke i matlagningen. Oppskriften på hvitløksolje og krydderolje finner du på side 123. Skal du bort til noen som skal lage julematen for deg? En flaske med olje er en veldig fin gave og gir du den i god tid før du skal spise der kan du jo be de bruke den i stedet for hvitløk i maten.

Snacks eller forrett
Ostekjeksene som du ser på bildet over,  og som du finner oppskriften til på side 131, er min favoritt. Hver gang jeg serverer ostekjeksene blir folk overrasket over hvor gode de er og de passer som både snacks eller som forrett. Server med laktosefri rømme, røkelaks eller rogn – eller for en mer julette variant: med fenalår og tyttebær rørt inn i litt rømme og en klype sukker.

Søtsaker
Desserter og kaker er vel det jeg liker aller best med julen, om jeg skal være helt ærlig. Jeg er altfor glad i søtsaker! På side 113 i boka finner du oppskriften på fantastisk gode Sarah Bernard kaker. Dette er oppskriften til min svigermor Lise og den kan lages som små topper eller i langpanne. Et lite tips fra meg: Sarah Bernard kan fint fryses ned og smaker nesten enda bedre som iskake. Den behøver ikke en 10-15 min for å tines til perfekt ”semi-freddo”.

På side 103 finner du oppskriften på sjokolademarengs med bringebærcoulis. Dette er en dessert som er enkel å lage, som har en perfekt kombinasjon av sødme og syrlighet, og som ser imponerende vakker ut dandert på en helt enkel, hvit tallerken. 

Magevennlige juleoppskrifter
Under finner du en samling av juleoppskrifter jeg har publisert her på siden den siste måneden. Hva med å lage magevennlig blåbærgløgg eller deilig fudge med lønnesirup og valnøtter? Trykk på bildet eller tittelen under for å komme til oppskriftene.

Jeg ønsker dere en riktig god og smakfull juleuke!

//Julia

Lys og varme

Å sette ord på motgang

0