Kanelbolle-søndag!

Dette innlegget inneholder omtaler av egne produkter

Det er søndag og hva er vel bedre enn å kose seg med ferske hjemmelagde kanelboller? Her får dere mine tanker om hvordan man kan gjøre glutenfri bakst saftig, og oppskriften på kanelboller bakt i form.

Unngå tørre boller
Glutenfrie boller har dessverre en tendens til å bli tørre og kjedelige ganske fort. Da jeg skrev boken lavFODMAP – Magevennlig mat var derfor bolleoppskriften noe jeg jobbet med en stund, og det var kanskje først med denne oppskriften at jeg virkelig skjønte at melblandingen min funket veldig bra, faktisk mye bedre enn de man kjøper i butikk (synes jeg da). Bollene blir luftige og saftige, og smaker himmelsk.

Dessverre – som med all glutenfri bakst – holder det ikke lenge, det beste er å spise bollene rett ut av ovnen eller fryse de ned og deretter tine opp (og gjerne varme de litt) før de serveres.

Bruk fyll til å gi ekstra saftighet
Personlig synes jeg boller med fyll smaker best, og vaniljekrem, syltetøy eller sjokoladebiter kan hjelpe til å gjøre den glutenfrie baksten ekstra saftig. Kanelboller er heller intet unntak og her får dere en slags ”mini-oppskrift” på kanelboller bakt i form. Å bake i form fremfor å steke kanelbollen på et brett, gjør at de nesten ”koker” i smør og dermed trekker til seg både ekstra smak og ekstra fuktighet. Jeg kaller det en ”mini-oppskrift” fordi den er basert på bolleoppskriften på side 107 i boka.

Porsjoner: ca. 10 kanelboller

Du trenger:
½ oppskrift av bolledeig (side 107 i boka LavFODMAP – Magevennlig mat)
100 gram mykt smør
1 dl brunt sukker
4 ts kanel
evt. melis-glasur til pynt

Slik gjør du:
Lag ½ oppskrift av bolledeig som anvist på side 107 i boka LavFODMAP – Magevennlig mat. Når deigen er ferdig hevet, bruker du litt glutenfritt mel og knar den godt sammen. Bruk et glatt underlag, gjerne et silikonunderlag eller hell mel på kjøkkenbenken, og kjevl bolledeigen ut til en avlang leiv.

Bland sammen mykt smør, brunt sukker og kanel i en skål. Er smørret ditt fortsatt litt hard lønner det seg å bruke en kjøkkenmaskin til dette, slik at det blir litt mykere. Du kan også sette smørret noen sekunder i mikroen, men pass på at det ikke smelter. Det er ekstra viktig med mykt smøre til glutenfri bakst fordi deigen er så porøs at den ikke vil tåle mye smøre-motstand.

Bre så et jevnt lagt med kanelsmørret over deigen. Rull deigen sammen til en pølse, og skjær opp i ca. 10 skiver.

Smør innsiden av en ildfastform eller en liten langpanne med smør. Plasser så kanelbollene side om side i formen. La de stekes i ca. 10 minutter ved 220 grader. Akkurat hvor lenge de bør stekes varierer litt fra ovn til ovn, og etter hvor godt stekt du liker dem, så følg nøye med de siste minuttene.

Server kanelbollene i formen eller velv de ut og la de kjøle seg ned på rist. Bland gjerne litt melisglasur og pynt med, eller gjør som amerikanerne: servere med kremost-topping på. Oppskriften på laktosefri ostekrem finner du på side 111 i boka!

---

Jeg ønsker dere alle en riktig god søndag - og husk at du kan være med i konkurransen om å vinne en signert pocket-utgave av boken lavFODMAP - Magevennlig mat ved å legge igjen dine ønsker for nettbutikken her.

//Julia

Rydd skapet!

Hvilke varer ønsker du i nettbutikken?

0