Mandler – er det helt fy-fy eller kan man unne seg en bit kransekake i julen?

Mandel er noe som helt klart hører jula til, enten om det er som mandel i den (laktosefrie) grøten, i marsipan eller i kransekake. Mandler er markert med rødt i Monash-appen, men det er ingen grunn til å avstå helt fra alt med mandler av den grunn.

Mandler er høyFODMAP ved 24 gram (ca. 20 nøtter) men lavFODMAP ved 12 gram (ca. 10 nøtter).  Det er med andre ord slett ingen grunn for å frykte å være den som finner mandelen i grøten. Men om premie skulle vise seg å være en stor marsipangris, ja da er det kanskje greit å vite litt mer om hva marsipan inneholder.

Sjekk mandelprosenten!
Det er nemlig slik at kjøpeprodukter ofte blir ”vannet ut” med andre billigere ingredienser, og dermed ikke inneholder like mye nøtter som for eksempel hjemmelaget marsipan eller kransekakemasse. Nylig gjorde BraMat.no denne testen, der den seirende marsipanen fra Odenese inneholdt 50 % mandler, mens andre inneholdt så lavt som 22%.  For de aller fleste er et høy innhold av mandler det gjeveste, men for oss med irritable tarmer kan det faktisk være en fordel at man heller erstatter med stivelse eller aprikoskjerner i kransekakemassen.

Som med all annet lavFODMAP mat er det viktig å teste ut sine egen toleranse, og ikke minst holde fokuset på at det heter lavFODMAP og ikke nullFODMAP. For eksempel vil jeg anbefale dere som har boken LavFODMAP – Magevennlig mat å teste ut oppskriften på de utrolig gode Sarah Bernhard, som du finner på side 113. Eller hva med vinterkaker med marsipan?

Kransekake-cookies
I min oppskrift på kransekake-cookies (bildet øverst) har jeg brukt 400 gram Kransekakemasse fra Odense. Denne inneholder: Sukker, aprikoskjerner, mandler (16%),vann, fruktose, invert-sukkersirup, tørket eggehvite, potetmel, konserveringsmiddel E202.

Regn deg frem!
Regnestykket blir da som følger:
400 gram kransekakemasse / 16% mandler = 64 gram mandler per 400 gram. 
64 gram / 30 kjeks =  2,2 gram per kjeks
Trygt å spise mandel = 12 gram = 5 kjeks er helt trygt!

Selvsagt er dette regnestykke også individuelt, og man kan også reagere på andre ting enn kun mandlene - feks fruktose. Da kan du redusere til kanskje 3 kjeks av gangen, men det kan være greit å huske at du fint kan unne deg litt av både marsipanen og kransekake i julen, bare ikke i for store mengder.

Og om du absolutt ikke tåler mandler: ja da er min favoritt-erstatning Pekannøtter. Det smaker så godt! Her finner du oppskriften på karamelliserte pekannøtter, sjokoladepletter og biscotti med pekannøtter.

//Julia 

God jul!

Lanseringsfest for Magevennlig bakst!

0