Test: Laktosefrie kremiser (i boks) – hvilken er best?

Noen av produktene i denne testen er sponset

Helt siden jeg var liten har jeg måttet holde meg unna iskrem, siden jeg fort merket at fløteprodukter innholdet altfor mye laktose for min mage. Noen ganger har fristelsen blitt for stor og jeg har skeiet ut, men det å nyte en is blir ikke helt det samme når man må ta høyde for magesmerter og doløping i etterkant. I dette innlegget har jeg testet 5 laktosefrie iskremer! 

De siste årene har det kommet mange gode laktose- og melkefrie is på markedet og jeg har testet de mest vanlige. Med det mener jeg at jeg enkelt har kunne kjøpe disse boksene med is hos mine lokale dagligvarer som Meny, Kiwi og Rema 1000.

Jeg har tidligere publisert innlegget der jeg testet laktose- og glutenfrie kroneis og basert på hvor mange som har lest dette innlegget er det tydelig at det er flere enn meg som leter etter gode, laktosefrie alternativer. Det ble allikevel en del spørsmål rundt kroneis-testen, så for å rydde opp i dette får dere her noen svar fra meg. (Ps. husk at jeg hverken er lege eller ernæringsfysiolog, men en person med både Crohns og irritabel tarm som har mange års erfaring med intoleranser).

Hva gjør en is laktosefri? Noen is, som for eksempel FRI sine iskremer, har listet opp både melk og fløte i ingredienslista. De er allikevel laktosefrie takket været laktaseenzymet som er tilsatt, som spalter opp laktosen.

Melkefri-is: Is basert på melk fra planter, som isene fra Tofuline (soyamelk) eller Oatly (havremelk), er melke-fri og kan også spises av personer som ikke tåler melkeprotein. Det finnes også flere is laget på rismelk, som jeg dessverre ikke har fått testet enda.

LavFODMAP-is: Ikke alle isene jeg har testet er lavFODMAP – dette har jeg kommentert i anmeldelsene mine, men de er alle laktosefrie. Husk også på at selv om det står ingredienser som er høyFODMAP i ingredienslisten, som for eksempel Johannesbrødkjernemel (som er høyFODMAP ved 12 gram), så må  nok spise MYE av denne isen for å komme opp i store nok mengder til at dette gir utslag! Er du på en lavFODMAP-diett (husk lav ikke null!) kan du derfor fint spise dette, men kjenn etter hva du selv tåler. Er du derimot allergisk mot for eksempel soya, ville jeg holdt meg unna is som inneholder soyamel eller soyamelk.

Hvem har testet? Testen er utført av meg (som visste hva jeg smakte på) og som blindtest på min mann Espen. Espen tåler det aller meste av mat, og spiser gladelig is – han har derfor kunne sammenligne smaken opp mot ”vanlig” laktoseholdig is. Noen av isene i denne testen har jeg fått sponset/tilsendt som vareprøver men det har ikke påvirket min vurdering – her får dere vår ærlige mening om de laktosefrie kremis alternativene på boks:

 

Easy vaniljeis – terningkast 4

Dette er isen for deg som er laktoseintolerant og vil ha et sukkerfritt alternativ. Den passer fint for diabetikere og er et smakfullt alternativ til annen iskrem. For de som er på lavFODMAP-diett kan den kun spises i svært små mengder.

Pluss: Smaker lett og godt. Synlige vaniljefrø som også setter en god smak på isen. Selv om isen ikke er lavFODMAP gir jeg den såpass høyt terningkast fordi den er sukkerfri og god på smak. En oppfordring og utfordring fra meg til Hennig Olsen: lag en sukkerfri og lavFODMAP-iskrem som er like god som denne - da blir jeg glad! 

Minus: Smelter raskest av alle isene jeg har testet og har en litt "vannete" konsistens. Denne isen inneholder flere ingredienser som slutter på –ol og er dermed ikke lavFODMAP.

Ingredienser: Vann, kremfløte (13,4%), skummetmelkpulver, oligofruktose, inulin, maltitol, erytritol, emulgator (mono- og diglyserider av fettsyrer), stabilisator (cellulose, cellulosegummi, karragenan), aromaer, vaniljekorn, fargestoff (annattoekstrakter), laktase, søtningsmiddel (steviolglykosid). Kan inneholde spor av nøtter og peanøtter.  Kan virke avførende ved stort inntak.

Oatly – terningkast 4

En lett og god is, men mangler litt på den kremete konsistensen og smaken. Dette er en is som trygt kan spises av personer på en lavFODMAP diett (stort pluss), men ikke av personer med cøliaki/hveteproteinallergi.

Pluss: God og nøttette vaniljesmak. Denne isen er laget på en havrebase av vann og havre, og er lavFODMAP. Den er inneholder ikke melk, soya eller GMO i det hele tatt, og passer derfor like godt til de med melkeprotein-allergi som de med laktoseintolleranse.

Minus: Smaker mye av vann og er litt for ”lett”. Ingen synlige vaniljefrø og kan smake litt kunstig. Oatly skriver på sine sider at isen deres inneholder mindre enn 100 ppm gluten fra hvete, rug og bygg. Den har med andre ord svært lavt gluteninnhold, men ikke lavt nok til at den kan merkes som glutenfri (mindre enn 20 ppm gluten).

Ingredienser: Havrebase (vann, havre), vegetabilsk fett (palme* og rapsolje), dekstrose, sukker, glukosesirup, emulgator (E471), aromastoff, stabilisator (E415), salt, fargestoff (betakaroten).
*Bærekraftig og sertifisert.

 

Tofuline – rich cohoclat – terningkast 3

Dette er den eneste laktosefrie sjokoladeisen i testen. Jeg vet det også finnes en sjokoladeis-variant laget på rismelk, men denne har jeg desverre ikke fått testet. Rich Cocholat fra Tofuline er en helt grei is om du tåler, og liker, soyamelk.

Pluss: God og fyldig smak av sjokolade som kan minne litt om cookiedough-smak. Den eneste isen i denne testen som er ren sjokolade-is. Isen har en tydelig smak av soya, men dette blir mindre fremtredenen om du bruker isen som utgangspunkt for en iskake, i iskaffe eller servere til feks en banansplitt!

Negativt: Det er en tydelig smak av soya i dette produktet, som det kan ta litt tid å vende seg til, men jo mer jo du spiser av den jo bedre blir den. Isen er laget på vannekstrakt av sojabønner, noe som dessverre er høyFODMAP. I tillegg inneholder den karragenan som mange med mageplager holder seg unna.

Ingredienser: Vattenextrakt av SOJABÖNOR, socker, dextros, vegetabiliska oljor (palm, kokos), glukossirap, fettreducerat kakaopulver, emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror, mono- och diglyceriders citronsyraestrar), salt, stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, guarkärnmjöl, karragenan), surhetsreglerande medel (citronsyra).

 

Fri med vanilje – terningkast 5

Denne isen er en liten revolusjon for oss som ikke tåler laktose – du kan ikke lenger smake forskjell på ”vanlig –is” og ”allergivennlig-is”!

Positivt: Dette er en fyldig og god vaniljeis som ikke virker vannete. Her kommer virkelig krem i ordet kremis frem, og det er det nærmeste jeg noen gang har vært til å spise ”vanlig” laktoseholdigfløteis på mange, mange år. Ikke en gang Espen kunne smake forskjell sammenlignet med ”vanlig” vaniljeis. Isen inneholder synlige vaniljefrø som setter en god og søt smak på isen.

Negativt: Det eneste negative jeg har å kommentere på denne isen er at den inneholder og johannesbrødkjernemel (carob på engelsk) som er høyFODMAP ved 12 gram. Men for å komme opp i de mengdene må du spise MYE av denne isen!

Ingredienser: Skummetmelk, kremfløte (24 %), glukosesirup, sukker, druesukker, mysepulver, aroma (vanillin), vaniljefrø, vegetabilsk emulgator (mono- og diglyserider av fettsyrer), stabilisator (johannesbrødkjernemel, guarkjernemel), laktaseenzym. Produktet kan inneholde spor av Nøtter.

 

Fri med sjokoladebiter – terningkast 6

Her sier jeg det samme som på Fri vanilje: Dette er en liten revolusjon for oss som ikke tåler laktose – du kan ikke lenger smake forskjell på ”vanlig –is” og ”allergivennlig-is”. De crispy sjokoladebitene er utrolig gode og dette ble uten tvil min favoritt i denne testen!

Positivt: Se anmeldelsen av Fri med vanilje, som har akkurat den samme gode smake som på denne isen. I tillegg inneholder denne varianten av FRI små sjokoladebiter som er sprø og gode, og de blir heller ikke myke når isen smelter.

Negativt: Det eneste negative jeg har å kommentere på denne isen er at den inneholder og johannesbrødkjernemel (carob på engelsk) som er høyFODMAP ved 12 gram. Men for å komme opp i de mengdene må du spise MYE av denne isen!

Ingredienser: Skummetmelk, kremfløte (22 %), sukker, glukosesirup, kakaosmør, druesukker, mysepulver, kakao, aroma (vanillin), vaniljefrø, vegetabilsk emulgator (mono- og diglyserider av fettsyrer, solsikkelecitin), stabilisator (johannesbrødkjernemel, guarkjernemel), vegetabilsk fett (kokos), salt, laktaseenzym.

 

Dette var som sagt bare min (og Espen's) meninger om noen av de laktosefrie iskremene på markedet. Tåler du ikke melk er det ingen grunn til å frykte sommeren - det er mange gode alternativer som smaker like godt å spise som de er, som til å bruke i iskaker, iskaffer, milkshaker, banansplitter osv. Oppskriftene på noe av alt det gode du kan lage med is vil du også få her på bloggen i løpet av våren og sommeren!

Det er bare å glede seg til sola titter frem igjen og man kan kose seg med magevennlige is-varianter! 

//Julia

En overraskende og magevennlig babyshower!

Verdens IBD-dag

0