Jeg har testet laktose- og glutenfrie kroneiser!

Helt siden jeg var liten har jeg måttet holde meg unna iskrem, siden jeg fort merket at fløteprodukter innholdet for mye laktose for min mage, og med glutenholdig kjeks ble det ikke akkurat bedre. Det er derfor med glede jeg har sett det komme flere laktose- og glutenfrie iskremer på markedet de siste årene. I dette innlegget kan du lese min test av 3 laktose- og glutenfrie kroneis.

Jeg dro til min lokale dagligvarer (Meny, Joker, Coop, Kiwi og Rema 1000) for å se hva jeg kunne få tak i av ”allergivennlige” kronesis. Dessverre ble jeg skuffet over at utvalget var knapt, jeg fant faktisk bare tre forskjellige varianter av laktose- og glutenfrie iser: to av dem på soyamelk (som er høyFODMAP) og én som er lavFODMAP. 

Jeg har valgt å ta med soyais i denne testen, og i iskrem-på-boks-testen (kommer neste uke), av den enkle grunn at selv om soyamelk (basert på soyabønnen) er høyFODMAP ved 113 gram, så er den lavFODMAP ved 40 gram. Det er også mange som har reintrodusert soyamelk som opplever at de tåler dette godt, meg selv inkludert. For personer som tåler laktosen fint, men ikke tåler melkeprotein er det også godt å ha et alternativ som ikke er laget på kumelk. Og har du ”kun” cøliaki, kan du faktisk velge å vrake blant alle de tre variantene.

Og til syvende og sist: hadde jeg kun skullet bedømme kroneiser som er helt lavFODMAP i denne testen ville det bare vært 1 is å teste: nemlig FRI kronesis fra Diplomis…

Peak jordbær (Tofuline): terningkast 3

For deg som tåler soya er dette en god og is som både er gluten- og laktosefri.

Pluss: Den eneste isen jeg har funnet på markedet som har jordbærsmak. Soyamelken som er brukt i iskremen gir en god, rund og litt nøttette smak. Kjeksen har et tynt trekk av sjokolade på innsiden. Dette er en stor kroneis som metter godt.

Minus: Isen smaker i seg selv godt, men jordbærsausen er det både lite av og det smaker syntetisk. Kjeksen er myk og seig. Denne isen selges kun i bokser av 4 stykk (Meny).  

Ingredienser: Vandekstrakt fra SOJA-/SOYABØNNER, sukker, maismel, vegetabiliske olier (kokos, palme, raps), dextrose/glukose, jordbær (3,3%), fedtfattigt kakaopulver, majsstivelse, emulgatorer (mono- og diglycerider af fedtsyrer, citronsyreestere af mono- og diglycerider af fedtsyrer, solsikkelecithin, rapslecithin, SOJALECITHIN/ SOYALECITIN), aromær, salt, stabilisatorer (johannesbrødkernemel, guargummi, carrageenan, pektin), surhedsregulerende middel (citronsyre), vanillestang, farvestof (beta-caroten). Laktose < 0,01g/100g

Caramel toffee (Tofuline): terningkast 4

Dette er også en soyabasert is, så de som ikke tåler soya bør styre unna denne. Om du derimot tåler soya er dette en is som er både god på smak, stor i størrelsen og har en deilig smak av karamell.

Pluss: Veldig mye, deilig karamell i. Både sjokolade, isen og karamellen smaker nøttette og godt. Denne isen selges alene (altså ikke i boks på 4) hos Meny, noe som betyr at man enkelt kan kjøpe en enkelt is for å kose seg når man er på farta.

Minus: Isen kan bli litt vel i søteste laget, med både søt vaniljeis, karamell og sjokolade. Kjeksen er seig og myk, og mangler sprøheten til en ordentlig kroneis.

Ingredienser: vannekstrakt av sojabønner, sukker, maismel, vegetabilsek oljer (palme, kokos, rasp), dextrose/glukose, glukosesirup, fettfattig kakaopulver, maisstivelse, emuglatorer (mono- og diglycerider av fettsyrer, citronsyreestere av mono- og diglycerider av fettsyrer, solsikkelectithin, rapslectithin, sojalecithin) sojapulver, stabilisator (johannesbrødkjernemel, guargummi, carrageenan), armaer, salt, fargestoff (ammonieret karamell, betakaroten)karamelliset sukkersirup. Laktose < 0,01 g / 100g

FRI Kronesis (Diplomis):  terningkast 5

Nærmere god gammeldags kroneis tror jeg ikke man kan komme når man skal lage en gluten og laktosefri variant. Jeg var i utgangspunktet litt skeptisk til denne isen siden Dagbladet kun hadde gitt den terningkast 2, men jeg ble svært positivt overrasket!

Pluss: Iskremen er, som de andre FRI produktene, utrolig god og man klarer ikke smake at den er annerledes enn vanlig fløteis. Isen smelter på tunga og er fyldig, søt og med god vaniljesmak. Kjeksen er også sprø og smakfull, men et godt lag sjokolade i bunn.

Minus: Personlig synes jeg ikke sjokoladebitene som er strødd på toppen er like gode som resten av isen, de er litt for harde og smaker lite. Denne kronsesisen er også litt mindre i størrelsen enn Tofuline sine varianter, og man får fort lyst til å spise mer enn bare én… men er det egentlig negativt?

Annet: Disse isene selges nå kun i esker med 4 av gangen, men jeg håper virkelig at de vil bli så populære at de også vil kunne selges enkeltvis i kiosker, butikker og på bensinstasjoner, slik at is som dette vil kunne bli letter tilgjengelig. Og en liten oppfordring til Diplomis: lag den gjerne i andre smaker også, som for eksempel jordbær og pistasj!

Ingredienser: Skummetmelk, kremfløte (18 %), sukker, rismel, glukosesirup, vegetabilsk olje (kokos, solsikke), kakaomasse, modifisert stivelse, fettredusert kakao, stabilisator (guarkjernemel, johannesbrødkjernemel, karragenan, xantangummi, maltitol), fiber (bambus), vegetabilsk emulgator (mono- og diglyserider av fettsyrer, soyalecitin), soyamel, aroma (vanillin), kakaosmør, salt, laktaseenzym, fargestoff (karamell).


Følg med for test av laktosefrie iskremer på boks til uken!

//Julia

Gratulerer med dagen!

Forstå smerte på 5 minutter

0