Kalenderluke 11: Gluten- og laktosefrie lussekatter med salt karamell

 sponset 

Onsdag er det tid for Lucia og da er det godt å ha noen magevennlige, glutenfrie alternativer på lur. Som dere vet er jeg fan av å lage ting fra bunnen av, men innimellom har man bare ikke overskuddet til akkurat det. Jeg har derfor testet ut Møllerens glutenfrie bollemiks som base for lussekatter – og laget en salt, søt og vanvittig god karamell på toppen.

For en stund siden sendte Møllerens meg vareprøver av sine nye, glutenfrie produkter. Jeg ble ikke så imponert over havrebrødet, men helt forelsket i de grove rundstykkene. Bollene hadde jeg høye forventinger til, siden jeg hadde hørt fra flere at det var så gode, men helt ærlig synes jeg de var litt kjedelige. De smakte lite, men hevet ellers godt og var gode og luftige rett ut av ovnen.

Akkurat glutenfrie boller er noe av det vanskeligste å få til – i hvert fall om du har de meget ”glutenfulle” bollene du fra bensinstasjoner som standard. Så derfor tenkte jeg at jeg heller ville bruke Møllerens bollemiks som utgangspunkt for lussekatter, - de ble tross alt luftig og fine, så kan jeg heller bedre smaken litt selv. Jeg har derfor tilsatt vaniljesukker, kardemomme for smakens skyld og gurkemeie for gulfarge til lussekatter. I tillegg tok jeg i litt ekstra laktosefri melk (du kan også bruke vann) for å gjøre deigen litt mindre hard og tørr.

Vetle fikk prøvesmake lussekattene og syntes de var svært gode (han slikket av karamellen først).

Vetle fikk prøvesmake lussekattene og syntes de var svært gode (han slikket av karamellen først).

Jeg hadde lyst til å gi lussekattene en ekstra liten piff og valgte å dekorere de med en salt karamell på toppen. Jeg har brukt oppskriften til Ida Gran-Jansen –  en klassikker som blir mye brukt her i huset.

Dagens kalenderluke er med andre ord ikke en egenkomponert oppskrift som det pleier å være, men en oppskrift på enkle, glutenfrie lussekatter for de som ikke orker bake fra bunnen av. ”oppskriften” (eller skal jeg heller kalle det en guide?) får du her!

//Julia

Kalenderluke 12: Karamelliserte pekannøtter

Kalenderluke 9 + 10: hils på Milo!

0