Eksotiske boller uten egg, hvete/gluten og melk

Forrige helg var jeg invitert i bursdagsfest for min venninnes 1 år gamle datter. Dessverre har denne lille jente fått påvist mange matvareallergier, blant annet egg, hvetestivelse, soya og melkeprodukter. 

- Tar du utfordringen med å lage noe hun også kan spise? spurte min venninne meg, og når man har gitt ut to kokebøker om allergivennlig mat og bakst - så kan man vel ikke egentlig si nei? Dessuten synes jeg sånne utfordringer er ganske gøy - jeg elsker å bevise at man kan lage veldig god mat og bakst som alle kan tåle!

Fra før av hadde jeg en god bolleoppskrift som var både glutenfri og eggfri - denne ble utgangspunktet. I den deigen pleier jeg å ha både melk og laktosefri rømme/yoghurt for å gjøre den saftig, men skal det være helt melkefritt kan man fint bytte til kokosmelk og kokoskrem. Jeg byttet også ut smør med den blå Melange-margarinen, som er både melke- og soyafri. 

Kokos setter en mild og eksotisk smak på deigen som ga meg inspirasjon videre til fyllet. Det kunne selvsagt ikke være vaniljekrem, da det er basert på egg, men i stedet kjørte jeg biter av eksotiske, hermetiserte frukter i blenderen til en deilig puré. Veldig god å spise som den er, men enda bedre når den blir stekt. 

I min variant har jeg brukt 1 hermetiskboks med mango, 1 med tropiske frukter (papaya og guava) og 1 boks med ananas. Mango er ikke lavFODMAP, men når det blandes med de andre fruktene og du kun bruker 1 ss av blandingen per bolle får du den i så små mengder at det bør tolereres av de fleste. Og alternativt: bruk akkurat de fruktene eller bærene du liker best. Blir det mye saft av det, heller du av litt (med ta vare på det til glasuren) slik at det du fylle bollene med har en fast, grøtette konsistens. 

Jeg blandet sammen melis med litt av laken fra de hermetiske fruktene, fylte på sprøytepose og pakket med meg både den og de nystekte bollene. Vel fremme i barnebursdagen var det bare å klippe et lite hull i sprøyteposen, lage noen runder med glasur på toppen og kose seg! 

Det gjorde i hvertfall både jeg og bursdagsbarnet! 

Oppskriften får du her!

Sykdomssorg

17.mai og vinnere av konkurransen!

0