Kalenderluke 2: Gluten- og laktosefrie pepperkaker + tips for baksten!

Sponset

Når en pepperkakebaker… ja, du vet vel hvordan resten av den visa går? Når det kommer til glutenfrie pepperkaker  bør man selvsagt ikke bruke 1 kg pepper i som i sangen, men det er noen andre utfordringer deigen kan by på.

Her får du min populære pepperkakeoppskrift og noen nyttige tips på veien:

  • Det er ikke skummelt eller vanskelig å lage pepperkaker
    Da jeg var liten vokste jeg opp med at pepperkakedeig var noe de voksne måtte gjøre fordi det involvert å smelte sukker, som man jo kunne brenne seg på. Men dette er en veldig liten del av prosessen. Det fine med å lage pepperkakedeig er at det blir lite gris – du blander rett og slett alt i en og samme gryte. Og det er veldig deilig (eller skal vi si deig-lig) å kna sammen en varm og myk deig.
     
  • Ekstra allergivennlig?
    I min oppskrift bruker jeg vanlig smør, fordi dette smaker best og har lavt innhold av laktose. Tine har i år kommet med en laktosefri variant av sitt bakesmør som også er helt utmerket å bruke. Skal pepperkakene spises av noen som ikke tåler melkeprodukter (melkeprotein) i det hele tatt? Bruk Blå Melange. Denne er uten melk, soya og salt - så husk å tilsette en liten klype salt for smakens skyld. 
     
  • Pepperkaker med Toro glutenfri fin kakemiks
    Min oppskrift er originalt basert på at man lager sin egen melblanding hjemme. I min melblanding bruker jeg blant annet hvitt rismel, tapioka, xanthangum og bakepulver. Men for å gjøre det litt enklere for meg selv har jeg i år byttet ut til å bruke  Toros glutenfrie fin kakemiks. Denne får du kjøpt i de aller fleste matbutikker og gjør dermed bakingen litt lettere.
     
  • Tilpass melmengden
    Bruk samme mengde mel som beskrevet i oppskriften min. Som beskrevet bruker jeg de siste 200 grammene med mel til å spe på dersom deigen trenger det. Når jeg bruker Toro sin glutenfrie fin kakemiks trenger jeg litt mindre mel enn med min egen melblanding.
     
  • La deigen hvile
    Pepperkakedeigen bør helst hvile i kjøleskapet over natten, men er du utålmodig holder det med et par timer.
     
  • Hvordan få deigen smidig å jobbe med?
    Når deigen har blitt kald i kjøleskapet kan den også bli hard og vanskelig å jobbe med. Dette opplevde jeg ikke når jeg brukte min egen melblanding, men dessverre med Toros Glutenfri kakemiks. Men fortvil ikke, løsningen er enkel: jeg skjærer deigen i tykke biter/skiver på ca. 10 cm som jeg varmer i microen på lav varme eller tineprogram (180 grader) i ca. 20 sekunder. Da får jeg en myk og smidig deig som er lett å kjevle ut.
     
  • Tykkelse på pepperkakene
    Disse pepperkakene hever litt mer enn vanlige pepperkaker, noe som gjør de deilig porøse og de smelter på tunge. Jeg kjevler deigen så tynt jeg klarer, ca. 2-3 mm tykk. Da får jeg pepperkaker som blir ca. 5-7 mm.
     
  • Pepperkakehus?
    Bruk bare 1 ts natron i deigen i stedet for 2, så blir deigen mer kompakt og eser mindre ut. Det gjør det lettere å få rette og flate vegger og tak!
1_magevennligmat_pepperkaker4.jpg
  • Glasur
    Pynt gjerne pepperkakene med melisglasur – altså melis blandet med bitte litt vann. Det er noe de aller fleste tåler. Vil du ha en ekstra holdbar glasur? Ta eggehviten fra ett egg, visp med noen dråper sitron og ca. 200 g melis til du får en tykk krem. Denne glasuren vil blir mye stivere enn vanlig melisglasur.

Oppskriften?
Den finner du her eller ved å trykke på det øverste bildet! 

 

Lykke til og husk å ikke spis for mye av deigen - det er ikke bra for noen mager!

//Julia 

Kalenderluke 3: Biscotti

Kalenderluke 1: Kransekake-cookie!

0