Gule bomber med pekannøtter!

Foto og styling: Espen Edin Døhlen/Edin Design for Norsk CøliakiforeningKilde: Trine Hansen, sweets2share.com

Foto og styling: Espen Edin Døhlen/Edin Design for Norsk Cøliakiforening
Kilde: Trine Hansen, sweets2share.com

Til jul i 2016 laget jeg en reportasje for GlutenFRI, medlemsbladet til Norsk Cøliaki Forening. Jeg tok kontakt med medlemmer og ba om deres beste glutenfrie juleoppskrifter. Oppskriften på Gule Bomber var en klar favoritt hos en familie, laget originalt av Trine Hansen.

Den opprinnelige oppskriften er laget med mandler, men siden det er høy FODMAP foretrekker jeg å bruke pekannøtter. Jeg synes kjeksen blir enda bedre med pekannøtter – det gir en litt karamellisert smak. Denne desserten smaker minst like godt til påske som til jul, og den gule eggekremen er både fargerik og knallgod!

Tips: Disse inneholder såpass mye sukker og fett (nøttene) at de ikke blir ordentlig harde når de fryses, men akkurat mye nok til å tygge. Spis de derfor gjerne som is, eller ta de opp 10 min før de skal serveres!

Ingredienser (ca 15–20 stk.):

Eggekrem
6 eggeplommer (ca. 100 g)
2 1/2 dl fløte
150 g sukker
3 ts maisennamel
2-4 ts vanilje sukker / vaniljeekstrakt
200 g smør

Kjeks:
6 romtempererte eggehviter (ca. 235 g)
300 g sukker
450 g malte pekannøtter

Slik gjør du:
Start med å lage kremen. Ha eggeplommer, maisennamel, sukker og fløten i en kjele, og sett den over middels varme. Rør hele tiden så ikke det svir seg på bunnen. Hvis denne blandingen står på platen uten at det røres, vil kremen få klumper av kokt eggeplomme. La kremen få et raskt oppkok og la det småkoke i 3-4 minutter. Ta kremen vekk fra platen og rør inn vanilje og smør. Rør etter hvert som smøret smelter. Blir kremen klumpete kan du sile den. Avkjøl kremen og sett den kaldt, rør gjerne i den med jevne mellomrom.

Pisk eggehvitene til marengs og pisk inn sukkeret til det er stivt. Tilsett de malte pekannøttene og fyll deigen i en sprøytepose.

Sprøyt deigen ut på bakepapir i den størrelsen du ønsker. Stek kakene/kjeksene på 180 grader i ca. 10-12 minutter til de er gylne. Avkjøl kakene på rist.

Når kremen har kjølnet vil den ha konsistens som smøremykt smør. Legg halvparten av pekankjeksene med bunnen opp. Bruk en skje eller sprøytepose til å påføre eggekremen. Legg deretter en pekankjeks på toppen og trykk den forsiktig litt ned i kremen.

Tips til påskeegget: Pakk de gule bombene inn i folie, papir eller lignende med et gult snøre rundt.  Frys de og egg i påskeegget 10 minutter før de skal spises! 

//Julia

Føflekk-frykten

Hvordan friste et sykt barn? Lag banan- og blåbærmuffins sammen!

0