1 bursdag, 4 oppskrifter

Hurra for Espen - 33 år!

Hurra for Espen - 33 år!

Denne helgen har vi feiret Espen. Til tross for at han fylte 33 år er fortsatt kaker og partyhatter et must når man inviterer til både familiebursdag og deretter grilling med gode venner. Festen resulterte i 4 nye oppskrifter på bloggen, noen veldig fine gaver til Espen, partyhatter både her og der, og en hissig krangel om kubb-reglene. Alt i alt: en veldig fin dag.

Jeg vet at mange kan synes det er vanskelig å kombinere lavFODMAP-dietten med å ha gjester på besøk eller spise hos andre, men her i huset har vi ganske enkelt gjort det sånn at alle får servert ting jeg også kan spise. Det er ingen som rynker på nesen over en gluten- og laktosefrikake, eller å få servert hjemmelaget tilbehør til grillmaten. Det er ikke noe stort fokus på at maten er fri for ditt og datt, men heller hvor godt det er (og gjester setter så stor pris på å få servert hjemmelaget mat fra bunnen av). I denne blogposten finner du derfor link til to kakeoppskrifter som smaker fantastisk og som du lett kan servere til venner og familie uten å bekymre deg for negative kommentarer eller magevondt. Her gikk det iallfall ned på høykant.

Oreo- og browniekake - trykk på bildet for oppskrift!

Oreo- og browniekake - trykk på bildet for oppskrift!

Litt omvendt kanskje, men vi startet lørdagen med kaker og kaffe når vi fikk besøk av foreldre, svigerforeldre, søsken, onkler og besteforeldre. Espen elsker Oreokjeks og siden jeg viste vi ville bli ganske mange utover dagen hadde jeg på fredag laget klart en deilig søt og mektig Oreo- og browniekake. Denne lages som langpannekake og gir rundt 30 kakestykker. Du tenker kanskje at Oreo ikke er lavFODMAP, men faktisk finnes det to forskjellige merker, Schär og Glutano, som begge har gluten- og laktosefrie varianter av denne deilige kjeksen. Du finner de i allergi-hyllen i de fleste matbutikker. Som alle glutenfrie produkter er også disse litt tørre, men når jeg brukte de i den deilige ostekremen på toppen av kaken ble kjeksbitene perfekt sprø og saftige.

Rullekake med rips og jordbær - trykk på bildet for oppskrift!

Rullekake med rips og jordbær - trykk på bildet for oppskrift!

Sånn for sikkerhet skyld hadde jeg lagde jeg også en frisk og saftig rullekake på lørdag. Både Espen og jeg har vokst opp med rullekake som en fast bursdagskake på 80- og 90-tallet, men da med syltetøy og/eller krem. Jeg har de senere årene funnet ut at denne kaken kan lages på ufattelig mange måter og at man lett kan gjøre den litt mer moderne. Da jeg var på den strengeste fasen av LavFODMAP-dietten i regi av Lovisenberg Diakonale Sykehus lagde jeg den med bokhvetemel og rørte bær og det fungerte overaskende godt! Denne helgen ble det glutenfritt mel, ripspuré og jordbærsmørkrem. 

 

Oppskrift på Espens Sangria:5 dl Rødvin, 2 hele anis, 1 hel kanelstang, 5 dl sitronbrus,  1 lime i skiver, 1 sitron i skiver og en appelsin i skiver. Bland det hele sammen og la det stå i 10-12 timer. Server med isbiter.

Oppskrift på Espens Sangria:
5 dl Rødvin, 2 hele anis, 1 hel kanelstang, 5 dl sitronbrus,  1 lime i skiver, 1 sitron i skiver og en appelsin i skiver. Bland det hele sammen og la det stå i 10-12 timer. Server med isbiter.

Litt utpå dagen dukket venner opp og grillen ble flittig brukt. Da kom også Espens Sangria på bordet, servert i syltetøyglass med sugerør. Utover kvelden ble det kubb-spilling (med hissig debatt om reglene – jeg hadde selvsagt rett, men tapte allikvel så det sang...), skravling og hygge. Gutta ble sittende oppe til langt på natt, mens jeg tok kvelden ganske tydelig.

Søndag ettermiddag lå fortsatt Espen å sov, så det er vel unødvendig å si at festen ble vellykket. Jeg derimot, fant for mange år siden ut at alkohol ikke er noe for min kropp – det kommer faktisk rett ut igjen etter fem minutter. Om jeg en sjeldent gang har klart å holde på alkoholen har jeg vært i bakrus i flere dager – ja faktisk opp til en uke etterpå, og magen min slår seg helt vrang. Derfor har jeg kuttet helt ut alkohol, men koser meg med litt ekstra sukker og søtsaker for å holde på energien utover festkvelder.

Enkel restepizza - trykk på bildet for oppskrift!

Enkel restepizza - trykk på bildet for oppskrift!

En positivt effekt ved å ikke drikke er at jeg får med meg dagen derpå, og heller kan sitte på terrassen i den varme lufta og skrive oppskrifter og bloggpost. Utpå ettermiddagen ble jeg sulten og tok et dypdykk i fryseren. Der har fant jeg en pose med BFree glutenfrie wraps. Disse fungerer utmerket som pizzabunn – de blir tynne og sprø. Dermed ble det restepizza – oppskriften får du her.

Det var en oppsummering av helgens begivenheter og oppskrifter. For bare noen år siden ville bursdager være noe jeg ville ha gruet meg til – fordi jeg viste at kaker og grillmat mest sannsynlig ville gitt meg store magesmerter og oppblåst mage dagen etter. Men med lavFODMAP versjoner av maten kan jeg slappe helt av og kose meg.

Jeg håper noen av disse oppskriftene kan inspirere dere til det samme!

//Julia

Ut på tur!

Magevenner

0